WIEPRZOWINA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM PO TAJSKU
Składniki:
350g chudego mięsa wieprzowego, pokrojonego w paski
2 łyżki oleju
4 ząbki posiekanego czosnku
1 mała czerwona cebula (pokrojona)
2 łyżki tajskiego sosu rybnego
1 łyżka cukru
1 czerwona papryka (pokrojona w paski)
1/2 ogórka (wypestkowany i pokrojony w plastry)
2 średnie pomidory (pokrojone w duże kostki)
115g świeżego ananasa (pokrojony w male kostki)
2 szczypiorki (pokrojone w 2-cm. paski)
pieprz czarny
Rozgrzać olej w woku i dodać czosnek - smażyć na średnim ogniu, aż się zarumieni, po czym dodać mięso i smażyć mieszając prze 4-5 minut. Następnie dodać cebulę - wymieszać.
Dodać sos rybny, cukier i pieprz do smaku - smażyć mieszając przez kolejne 3-4 minuty.
Następnie dodać paprykę, ogórek, pomidor, ananas i szczypiorek - smażyć przez kolejne 3-4 minuty.
Można udekorować liśćmi kolendry i szczypiorkiem.
UWAGA: Po dodaniu papryki nie można smażyć za długo - pomidor i szczypiorek powinny być raczej kruche.
Danie jest lekkie i świetnie smakuje z ryżem.
KURCZAK W SOSIE SŁODKO-KWAŚNIM
Składniki:
450g piersi kurczaka pokrojonego w paseczki
2 łyżki mąki
3 lyżki oleju
1 cebula pokrojona w nie za małe plasterki
1 ząbek wyciśniętego czosnku
1 zielona papryka (pokrojona w plastry)
350g marchewki pokrojonej w cieniutkie paski
225g pędów bambusa
1 lyżka octu z białego wina
1 łyżka brązowego cukru
2 lyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki sosu sojowego
sól i pieprz czarny do smaku
Mięso otoczyć mąką, wrzucić na rozgrzany olej i smażyć aż sie zarumieni przez około 5 minut. Wyjąć mieso z woka i wysuszyć papierowym ręcznikiem.
Do woka wrzucic cebule i czosnek - smażyć przez 3 minuty. Dodać paprykę, marchew i smażyć mieszając na dużym ogniu przez 6-8 minut (aż troche zmiękną).
Do warzyw dodać mięso i pędy bambusa. Pozostałe składniki (ocet, brązowy cukier i koncentrat) zmieszać z 1/2 szkl. wody i dodać do reszty - smażyć, aż sos się zagotuje. Następnie dusić przez 2-3 minuty. Przyprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz